Get Adobe Flash player
Πλαστική σταφυλής

Όταν η μύτη δεν αναπνέει σωστά, το στόμα μένει ανοικτό κατά τη διάρκεια του ύπνου, στεγνώνει και προκαλείται ροχαλητό με προοδευτική χαλάρωση της σταφυλής. Προοδευτικά χαλαρώνει και η καμάρα του φάρυγγα, οπότε το ροχαλητό επιδεινώνεται.

Το μέγεθος της σταφυλής μπορεί να μειωθεί με τοπική αναισθησία, με τη χρήση laser ή ραδιοσυχνοτήτων. Η διόρθωση της καμάρας και η τοποθέτηση της σταφυλής σε υψηλότερη θέση γίνεται με ειδικές ραφές.

Με την πλαστική σταφυλής μειώνεται σημαντικά το ροχαλητό και διευρύνεται το εύρος του φάρυγγα.

Η σταφυλή δεν πρέπει να αφαιρείται τελείως.

Ευθειασμός- πλαστική ρινικού διαφράγματος

Το ρινικό διάφραγμα είναι ένα κάθετο χώρισμα που αποτελείται από χόνδρο και κόκκαλα και χωρίζει τη μύτη σε δύοκοιλότητες, τις ρινικές θαλάμες.. Αναπτύσσεται με το ύψος του σώματος και παίρνει τη τελική του μορφή περίπου στην ηλικία των 18 ετών.

Το ρινικό διάφραγμα μπορεί να είναι σκολιό (στραβό) εκ γενετής, ή μπορεί να έχει τραυματιστεί από προηγούμενη κάκωση της μύτης ή χειρουργική επέμβαση.
Το στραβό ρινικό διάφραγμα προκαλεί μερική ή ολική απόφραξη στη μία ή και τις δύο θαλάμες της μύτης, έτσι ώστε ο ασθενής να μην μπορεί να αναπνεύσει άνετα από τη μύτη δύσπνοια και κόπωση κατά την διάρκεια της ημέρας, ροχαλητό και άπνοιες στον ύπνο.
Προκαλεί επίσης ιγμορίτιδες, ωτίτιδες, συχνές ρινίτιδες, κεφαλαλγίες, "μπούκωμα" στα αυτιά και εμβοές.


Η χειρουργική επέμβαση πλαστικής ρινικού διαφράγματος πραγματοποιείται με σκοπό τον ευθειασμό ενός σκολιού (στραβό) ή παρεκκλίνοντος διαφράγματος.

Η επέμβαση γίνεται με ολική αναισθησία και έχει διάρκεια μισής ώρας. Κατά την επέμβαση γίνεται μια μικρή, κρυφή τομή στο εσωτερικό της μύτης και αφαιρούνται μικρά τμήματα χόνδρου και οστού με ειδικά εργαλεία.

Κογχοτομή-Κογχοπλαστική

Οι ρινικές κόγχες είναι προεξοχές στο εσωτερικό της μύτης που έχουν τον ρόλο φίλτρου.  Επίσης θερμαίνουν και υγραίνουν τον εισπνεόμενο αέρα ώστε να μην προκαλεί ξηρότητα στον φάρυγγα.

Όταν είναι υπερτροφικές, εμποδίζουν σημαντικά την αναπνοή. Η υπερτροφία των κογχών είτε υπάρχει εκ κατασκευής είτε δημιουργείται από την αλλεργική ρινίτιδα και από την κατάχρηση των ρινικών sprays (αποσυμφορητικών).

Στην πλειοψηφία των περιστατικών, συνυπάρχουν υπερτροφικές κόγχες και στραβό διάφραγμα για αυτό και χειρουργούνται μαζί.

Η επέμβαση στις ρινικές κόγχες έχει στόχο να τις συρρικνώσει και γίνεται με laser ή ραδιοσυχνότητες.

Ακόμα αποτελεσματικότερη είναι η κογχοπλαστική όπου αφαιρούνται τμήματα της ρινικής κόγχης.

Η επέμβαση γίνεται και με τοπική αναισθησία και είναι ανώδυνη μετεγχειρητικά.

Πλαστική ρινικού διαφράγματος με PDS

Τα τελευταία έτη στα Πανευρωπαϊκά και Διεθνή συνέδρια τονίζεται ο ρόλος της διατήρησης  του χόνδρου του διαφράγματος όχι μόνο στην κορυφή αλλά και στο εσωτερικό του ώστε η μύτη να είναι συμπαγής, να μη βουλιάζει με την πίεση και μην χαλάσει μετεγχειρητικά το σχήμα, το ύψος και η κλίση της.  Όταν όμως το διάφραγμα είναι πολύ στραβό, έχει κατάγματα, λοξά τμήματα η  λύση ως τώρα ήταν αυτά τα κομμάτια, να αφαιρούνται τελείως.

Αντί αυτού πρέπει να τα συρράψουμε όλα πάνω σε ένα ειδικό φύλλο απορροφήσιμου υλικού (PDS).

Μελέτες έχουν δείξει ότι με την πάροδο 6 – 8 μηνών νέες εστίες χόνδρου αναπτύσσονται στα κενά  που υπάρχουν και το διάφραγμα είναι πλέον καινούργιο, ακέραιο και ίσιο.

Το απορροφήσιμο αυτό φύλλο είναι στην πραγματικότητα ένας νάρθηκας, που επάνω θα στερεωθούν τα σπασμένα κομμάτια του χόνδρινου διαφράγματος, αφού προηγουμένως λειανθούν κατάλληλα. Η μέθοδος αυτή αποτελεί την εξωσωματική διαφραγματοπλαστική δίνοντας την δυνατότητα στον χειρουργό να διαπλάσει ένα καινούργιο διάφραγμα.

Ενδοσκοπική Χειρουργική

Η ενδοσκοπική χειρουργική των παραρρινίων είναι μια χειρουργική μέθοδος η οποία έχει σαν σκοπό την απομάκρυνση των παραγόντων που προκαλούν απόφραξη όλων των παραρρινίων κόλπων (κοιλότητες με αέρα στο κρανίο, π.χ ιγμόρεια ).
Υπολογίζεται οτι περίπου το 14% του πληθυσμού υποφέρει απο συμπτώματα παραρρινοκολπίτιδας ( η γνωστή γενικά σαν ιγμορίτιδα ), ενώ 1 με 2 % των ενηλίκων έχει χάσει την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης σε σημαντικό βαθμό.
Ένα λεπτό φωτιζόμενο εργαλείο , το ενδοσκόπιο, εισέρχεται μέσα στην μύτη και ο ιατρός εξετάζει το εσωτερικό της μέσα απο αυτό. Με αυτό τον τρόπο ο ιατρός μπορεί να διαπιστώσει , τι είναι αυτό που προκαλεί την απόφραξη , βλέποντας σημεία του εσωτερικού της μύτης που έως τώρα ήταν δύσκολο να ελεγχθούν και χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία , να διορθώσει την απόφραξη και να βελτιώσει την αναπνοή.

Η επέμβαση αυτή γίνεται χωρίς εξωτερικές τομές, μέσω του εσωτερικού της μύτης και έχει σαν σκοπό την αύξηση του ποσού του αέρα που κυκλοφορεί στους κόλπους και την σωστή παροχέτευση των βλεννογόνων μέσα στην μύτη. Έτσι μπορεί να :

 • Ανακουφίσει την απόφραξη της μύτης.
 • Ανακουφίσει απο πόνους στο πρόσωπο.
 • Βελτιώσει την αναπνοή.
 • Βελτιώσει την γεύση και όσφρηση.

Επίσης είναι πολύ αποτελεσματική για να διορθώσει :

 • Παραρρινοκολπίτιδα.
 • Στραβό διάφραγμα.
 • Πολύποδες.
 • Ογκους της μύτης.

Η ενδοσκοπική χειρουργική τείνει να γίνει μέθοδος εκλογής απο όλο και περισσότερους ιατρούς και αυτό γιατί :

 • Είναι λιγότερο επώδυνη
 • Δεν αφήνει ουλές .
 • Προκαλεί λιγότερη αιμορραγία.
 • Προκαλεί λιγότερη δυσφορία μετά την επέμβαση
 • Απαιτεί ηπιότερο πωματισμό (γάζες στην μύτη ) , μετά το χειρουργείο.
 • Έχει γρηγορότερη περίοδο ανάνηψης .
 • Έχει μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.
Περισσότερα Άρθρα...